În contextul în care stilul de viață bazat pe consumerism excesiv promovat de jucătorii de tip fast-fashion din industria modei nu este sustenabilă, cred cu tărie că alegerile noastre personale pot face diferența pentru generațiile care urmează.

Materialele derivate din petrol (acryl, polyamid, polyester, nylon, spandex, elastan, etc) sau cele care au la bază fibre naturale prelucrate chimic (vâscoză, bumbacul simplu) sunt create prin procedee extrem de toxice și poluante, ajungând să plaseze industria textilelor printre cele mai poluante industrii dintre toate, atât în viața pre-consumer (producție și comercializare) cât și în viața post-consumer (deseurile rezultate)

Unicul mod de a ne îmbrăca sustenabil este alegând materiale naturale cum sunt: lâna, cașmirul, alpaca, cânepa, mătasea sau bumbacul cultivat organic. Este mai sănătos pentru noi și copii noștri, pentru mediu, pentru viitor. Iar dacă aceste articole sunt realizate prin procedeu de upcycling, e si mai bine.

Image 6

Ce înseamnă Upcycling?

Upcycling presupune reutilizarea unor resurse existente pentru a crea ceva nou, cu valoare adăugată. Ca urmare, se reduce consumul de materie primă nouă care duce implicit la reducerea poluării apelor și a naturii și la reducerea emisiilor de carbon.

Când vorbim despre lână, procedeul de upcycling pornește în primă fază de la garderoba proprie. Am făcut primele haine din bluzele mele intrate la apă. Lâna sau cașmirul, când intră la apă își pierd din elasticitate, dar câștigă la partea de căldură, devin mai groase, și au proprietăți de izolare mai bune. Deci, de regulă, nu se aruncă nici puloverele care au ajuns la mărimea de 10 ani după o spălare necorespunzătoare.

Image 16

Unde găsim lână pentru upcyling?

Dacă am folosit tot ce s-a putut din dulapul nostru și al prietenilor, putem să ne încercăm norocul în magazine de tip second-hand. E bine de știut că acestea fac parte din economia circulară prin faptul că prelungesc viața post-consumer a unor produse care au fost considerate inutile/deșeu de proprietari. Ele se sortează în centre speciale, unele trimise la rampă :(, altele la reciclat, iar cele care mai pot fi purtate, la alte centre, unde se sortează pe diferite categorii și se vând la saci pentru a fi comercializate mai departe (nu înainte de a fi dezinfectate).

În magazin, cel mai probabil vei găsi lână în zona puloverelor de bărbați! Experiența personală mă face să cred că, cu toate că piața de desfacere a articolelor de tip pulover pentru bărbați este mai mică ca și volum, va avea un procent considerabil mai ridicat de materiale naturale, în special lână și cașmir, în timp ce articolele pentru femei sunt preponderent din fir de plastic: aka: acryl, poliamidă, nylon și alte derivate din petrol.

Deci, cel mai bine e de căutat în zona de bărbați, cu atât mai mult cu cât puloverele de bărbați sunt mari și oferă cantitativ mai multă materie primă pentru un articol de copii.

Ce să urmărim când căutăm articole din lână?

În primul și în primul rând eticheta. Chiar și cu o experiență de mai mulți ani în lucrat cu lâna, câte un acryl în combinație cu vâscoză ne poate păcăli. Cel mai bine este să citim eticheta și să alegem materiale care au 100% materiale naturale în compoziție. Apoi ne uităm dacă materialul a fost compromis, are găurele și în ce zonă. Se întâmplă să aibă o gaură care îl face de nepurtat, dar aceasta poate fi ușor evitată la croiul hainelor pentru copii.

Urmărim să fie material tricotat care să aibă elasticitate. Stofa de lână (cea țesută) este rigidă și nu se potrivește pentru ucpcyling, cel puțin nu în primă fază nu.

 

Ce se poate face din articole de lână, pulover, fular, capă, fustă, etc?

Din mânecile unui pulover putem face pantaloni, din partea de corp a bluzei o vestă, bluză sau un tricou, din fular sau o fustă lungă rib se pot face colanți de ex. Cu cât e mărime mai mare, cu atât e mai bine.

Dintr-un articol se pot crea pantaloni până la mărimea 92, apoi va fi nevoie de un pic de creativitate, dar nu este imposibil.

De unde scoți tiparele?

Cel mai simplu este să le desenezi după un produs existent al copilului. Măsori în punctele cheie și trasezi cu creta sau un săpun pe bluză. Singurul lucru greu la croit este prima tăietură a foarfecii :) Acționează cu curaj, și după câteva perechi de pantaloni, le vei croi cu ochii închiși.

De ce tip de mașină este nevoie pentru ucpcyling?

 

O mașină de cusut casnică în primă fază, și un picioruș special de tip surfilat este de ajuns, acesta din urmă pentru ajuta materialul să nu se destrame.

Dacă ai întrebări punctuale despre proces, te așteptăm pe grupul de facebook DIY: care are un album cu creații explicate pas cu pas.

Image 4

Nu uita, avem o secțiune specială cu haine upcycled disponibile pentru cumpărare pe site (aici), diferite mărimi și culori, texturi și materiale, diverse precum întreg procesul de Upcycling.

Alegând haine upcycled pentru copiii tăi votezi pentru un prezent sustenabil și un viitor mai verde pentru ei.

Kinga