Achiziționarea primului articol din lână merinos îți va schimba rutina de spălare forever. E timpul să te obișnuiești cu un nou mod de a spăla, și crede-mă, vei ajunge mai degrabă să speli totul la program de lână decât să ai un accident care ruinează o pereche de pantaloni a copilului, un pulover sau un tricou mult iubit. Să povestim un pic despre cum se întrețin articolele de lână, pentru a le păstra proprietățile un timp îndelungat.
Purtarea:
Datorită calității superioare a lânii, aceasta poate fi purtată mai mult timp decât un articol din bumbac, viscoză sau poliester. Vei observa că atât tu cât și copilul tău va transpira mai puțin, iar murdăria se poate ușor peria din fibră fără să fie necesar spălarea după fiecare purtare. Este recomandat să fie zile de pauză între purtări, timp în care articolul să fie pus pe un umeraș la aerisit pe balcon sau terasă.
Depozitarea:
În momentul în care ai decis că vrei să îl speli, pune-l în coșul dedicat articolelor de lână. Poate ai în casă un soț sau o soacră care te ajută la treburile casnice, dar sigur nu ai vrea să pună la spălat hainele de lână cu celelalte la program normal...
Scoaterea petelor:
Straturile 2 și 3 se periază după ce au fost lăsate să se usuce, și se îndepărtează astfel noroiul, praful, etc. Petele persistente cum ar fi cele de mâncare se scot cu un săpun de pete blând, recomandat pentru articole din lână. Nu se lasă la înmuiat mai mult de 10 minute, și se freacă ușor, fără forță, pentru a evita scămoșarea în exces.
Spălarea:
Folosește un detergent special pentru lână și/sau materiale delicate. Poate fi de la orice firmă, sunt multe branduri în comerț (cum ar fi acest produs online), care fabrică detergent special pentru lână. Aceste produse, de regulă, sunt mai blânde, nu conțin prea multe chimicale sau aditivi care dăunează țesăturii, protejează fibra naturală, fac mai multă spumă, și curăță delicat.
Dacă ai doar câteva articole, le poți spăla cu mână, în apă călduță. Astfel, ai control asupra întregului proces. Dacă ai mai multe (până la 1,5 kg), și ai în dotare o mașină de spălat performantă, alege programul dedicat special lânii și/sau materialelor delicate. Îmbibă hainele în apă călduță înainte să le așezi în mașina de spălat și verifică setările: Max: 30 °C, nr. rotații max. 400.
Verifică întotdeauna la prima spălare dacă articolul cumpărat lasă culoare. Sunt multe care fac asta, în special cele care au fost vopsite în mod ecologic, sau folosind vopseli naturale. Evită să îl pui mai multe culori deodată la spălat, sau folosește șervețele speciale pentru captarea culorii.
Spălarea necorespunzătoare (peste 30 °C), precum și stoarcerea la rotații mai mari de 400 duce inevitabil la ruinarea articolului, acesta va intra la apă, țesătura va pierde din elasticitate și calitatea articolului va fi compromisă. Deasemenea, nu se recomandă spălarea cu mașina de spălat a materialelor de tip: lână fleece, lână fiartă, mătase tricotată și a cașmirului.
Stoarcerea și întinderea:
Dacă ai spălat articolul cu mâna, împăturează-l într-un prosop, aplică presiune (fără răsucire) pentru a îndepărta excesul de apă și întinde-l pe o suprafață plată. De la atârnatul clasic riști să se întindă, să de lăbărțeze materialul. Evită de asemenea expunerea la sursa directă de căldură/lumină cum ar fi caloriferul, sau soarele.
Nu este recomandată folosirea uscătoarelor pentru haine de lână.
Călcarea:
Eu personal nu calc hainele de lână, dar dacă dorești, le poți călca la temperatura indicată pe fierul de călcat. Fierul meu de călcat indică pentru lână o temperatură mai scăzută decât bumbacul și mai ridicată decât mătasea.
Păstrarea în dulap:
Pune printre hainele de lână din dulap cubulețe de lemn de cedru peste care ai picurat ulei esențial de lavandă. Acestea vor ține departe acele viețuitoare nedorite care fac ravagii printre hainele de lână și cașmir - nu le spunem numele aici J Pentru perioada de vară poți vida într-o pungă specială hainele de toamnă/iarnă pe care nu le folosești, împreună cu un buchețel sau un săculeț de lavandă. Nu uita să le întorci din când în când, să le scoți la aerisit pentru a depista din timp orice dăunător nedorit care gustă din comoara ta.
Știu că sună complicat, dar nu e. Lâna este un material magic, care apreciază fiecare minut de atenție și îți oferă un confort sporit în schimb, atât ție cât și copilului tău.
Îți doresc o călătorie magică în lumea minutată a hainelor din lână și alte fibre naturale.